Karpervissen wordt steeds populairder. Vandaar dat het vaak een uitdaging is om karpers te vangen in zwaar beviste wateren. Hoe zorg je ervoor dat je toch wat vangt, of nog beter: ‘hoe kan jij efficiënt karpervissen?’ Dit artikel geeft antwoord op die vraag door het geven van 6 tips. Door deze op te volgen vang je als beginner al binnen no-time net zoveel karpers als de veteranen onder ons!

Gebruik een passende karper vislijn

Welke je nodig hebt hangt af van de situatie. Zo is een fluorcarbon vislijn bijna onzichtbaar onder water en zinkt het goed, waardoor het zeer nuttig is in helder water en zwaar beviste wateren.

Kies de juiste haak

Karperhaken dienen verschillende doelen. Voor het vissen aan de oppervlakte of bij het gebruik van pop-ups is een wide gape haak ideaal. Voor het vissen op de bodem is daarentegen een vishaak met lange patroon uiterst geschikt.

juiste haak voor karpervissen
karpervissen geschikte haak
karpervaak voor efficiënt vissen

Varieer met boilies

De maten 14 mm en 16 mm zijn het meest populair. Echter karpers zien er veel van en kunnen ze deze afmetingen in verband brengen met gevaar. De oplossing hiervoor is variëren met boilies. 

Hetzelfde geldt voor de vorm van de boilies. Neem een reguliere boilie en snij de randen eraf, om daarmee een vierkant of onregelmatig aas te krijgen.

Weten waar de karper zit

Een goed uitgangspunt is om te kijken welke hoek van het meer de meeste zon krijgt en de minste wind. Verder zoeken karpers vaak een plek met riet en onkruid.

Kies een geschikte hengel

Er zijn diverse hengels verkrijgbaar met uiteenlopende functies. De fijne middenweg is vaak de beste optie. Dit zijn hengels met een middle-to-top-actioned hengel, die je ver kunt uitgooien. Tegelijkertijd moet het zacht genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de vis er niet af komt.

Laat je boilies weken

Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke kleur van de boilie vervaagt en vissen het moeilijker kunnen herkennen.

Echt leren karpervissen?

Dit zijn slechts enkele tips. Wil je écht leren karper vissen? Dan raden wij aan het blog van Carp Whisperer te lezen. Dit artikel gaat dieper in op alle aspecten waar je tijdens het vissen op karpers rekening mee moet houden. Tevens worden al je vragen beantwoord, zodat je achteraf direct de karpers binnen kunt hengelen!

leren karpervissen