Hoe een tafelzaag te gebruiken stap 1


Belangrijk om te weten is dat een zaagtafel een gevaarlijk stuk gereedschap is. Ze kunnen en zullen je ernstig verwonden als je onvoorzichtig met het apparaat omgaat, je zal niet de eerste zijn! Draag altijd een veiligheidsbril, let op wat je doet en verlies nooit het respect voor deze krachtige machine. Wees niet bang om het gereedschap te gebruiken, maar onthoud altijd dat het vingers en ogen kan doorzagen als je onvoorzichtig wordt. Een gezonde dosis nervositeit en bewuste gedachten zullen je ervan weerhouden om domme dingen te doen met dit krachtige apparaat. Zaagtafels die veilig zijn kan je online bestellen bij Houkematools.

zaagtafel

Onderdelen van de tafelzaag stap 2


A. Een tafel

B. Hek – Dit is een lange geleider evenwijdig aan het zaagblad die wordt gebruikt om het werk op een constante afstand van het zaagblad te houden tijdens een zaagsnede.

C. Fence Dog – Dit is het niveau dat het hek op zijn plaats vergrendelt. Om het hek te verplaatsen, tilt u deze hand op. Om het op zijn plaats te vergrendelen, drukt u het stevig naar beneden.

D. Mes – Het snijdeel uiteraard. Er zijn een paar verschillende soorten messen die we later zullen bespreken. Hier afgebeeld is een vrij standaard tafelzaagblad.

E. Mesinzet – Gewoon een inzetstuk dat het gat opvult dat wordt gebruikt om messen te verwisselen. De enige die wordt weergegeven, is het standaardontwerp met ongeveer een opening van 1/8-inch aan weerszijden van het blad. We hebben ook een vrije wisselplaat die wordt gebruikt bij het zagen van dunne stroken die in de opening van een standaard inzetstuk zouden kunnen vallen. Eindelijk hebben we een extra brede spleetplaat die is ontworpen om te worden gebruikt met de Dado-bladen

F. Hoogte-afstelwiel wiel – Dit wiel stelt de hoogte van het blad af

G. Hendel bladhellingsinstelling – Dit wiel verandert de hoek van het blad ten opzichte van de tafel. De hoekindicator bevindt zich aan de voorkant van de tafelzaag achter het wiel voor hoogteaanpassing.

H. Aan / uit-knop – Dit is een scharnierende drukknop. Door aan de onderkant naar beneden te trekken, wordt de machine ingeschakeld. Door de knop naar het apparaat te duwen, wordt het uitgeschakeld.

uitleg over de zaagtafel

Soorten zaagsneden stap 3


Er zijn drie soorten bezuinigingen die op een tafel kunnen worden uitgevoerd, een dwarssnede, een ripsnede en een dado-snede.

Een gekruiste snede wordt meestal als een snee over de nerven beschouwd, maar in werkelijkheid kan deze over de smallere richting van het bord worden gesneden. Een kruissnede wordt bereikt met behulp van de verstekgeleider of de slede.

Een ripsnede is een snede die door de lengte van het bord gaat. Het is gedaan met het hekwerk als een gids voor de breedte die u verstandig kunt bereiken.

Een dado-snit is een brede snede of geul die het vaakst wordt gebruikt in de jointery. Het kan worden bereikt met behulp van de verstekmeter of het hek, maar er zijn speciale messen die het sneller en nauwkeuriger produceren.

 

De bladhoogte instellen stap 4


Er zijn twee stromingen om de hoogte van het blad in te stellen. De eerste is om het blad slechts iets hoger in te stellen (~ 1/8 inch) dan de bovenkant van het materiaal dat moet worden gesneden. Dit is gedaan voor de veiligheid, omdat je waarschijnlijk alleen een snee krijgt die zo diep is als je uitglijdt. Ik heb persoonlijk een collega die nog steeds zijn duim heeft omdat hij deze praktijk heeft gevolgd. Deze opstelling kan iets meer uitscheuren veroorzaken op de bodem van het bord en kan de kans op terugslag lichter maken als de tanden het hout tegenkomen bij een meer horizontale richting in plaats van een verticale hoek. Dit is de methode die ik voor iedereen voorstel, tenzij je specifiek moet voorkomen dat het uitscheurt.

De tweede gedachte is om de lemmethoogte ruim boven de bovenkant van het te snijden materiaal in te stellen. Dit kan het rafelen en scheuren op de onderkant van het werkstuk enigszins verminderen, maar is gevaarlijker. Als je uitglijdt, heb je veel meer messen blootgelegd om veel meer schade aan te richten. Als u de goede procedure volgt, kan dit nog steeds veilig worden gedaan, maar let op en gebruik de andere methode indien mogelijk.

Schuine Zaagsneden Stap 5


Tafelzagen kunnen twee schuine sneden maken. De eerste is relatief ten opzichte van het vlak van het blad en wordt gedaan door de verstekmeter in te stellen. Om deze snede te maken, stelt u de gewenste hoek in op de verstekgeleider en gaat u verder met knippen zoals u zou doen met elke andere kruising zoals hieronder wordt beschreven. De tweede hoek is relatief ten opzichte van het vlak van de tafel. Dit wordt bereikt door het mes naar voren te kantelen. Het wiel om de hoek van het blad te wijzigen bevindt zich aan de zijkant van de machine met een referentie-indicator aan de voorkant van de machine achter het wiel voor de hoogteafstelling. Let op de markeringen op de verstekmeter en op de voorkant van de machine zijn meer bedoeld voor precisie op timmerwerkniveau. Als een grotere tolerantie van de hoek nodig is, zou het raadzaam zijn om een hoekmeter en een hoekmeter te gebruiken om de hoek rechtstreeks op het blad te controleren.

goedkoopste-cirkelzaag-kopen

Houkematools

Wanneer je opzoek bent naar kwalitatief hoogwaardige zaagtafels voor een lage prijs. Ga dan naar Houkemtools.nl. Zij leveren zaagtafels tegen de scherpste prijzen.