Onkruid is een plant dat in een bepaalde situatie op een bepaalde plek als ongewenst wordt geacht, bijvoorbeeld in de tuin, in een park of tussen de voegen van de stoep. Met een ongewenst gebied doelen we dan ook op plaatsen waar de plant zomaar begint te groeien. Dus tussen onze sierplanten in de tuin, of tussen de tegels van de stoep.

Maar waarom moeten we onkruid bestrijden? Ten eerste staat het natuurlijk niet mooi. Het heeft een rommelig effect. Bovendien moet het gewas in de tuin gaan concurreren met het onkruid om licht, vocht, voedingsstoffen en ruimte. Genoeg redenen om onkruid weg te halen. Helaas is onkruid erg hardnekkig en komt het vaak na een tijdje weer terug. Hoe reken je voor eens en altijd af met het onkruid? Hier een paar handige tips!

1. Met een onkruidmachine

onkruidmachine

Een onkruidmachine is een eenvoudige en erg duurzame manier van onkruid verwijderen. Er bestaan verschillende typen onkruidmachines: onkruidborstelmachines, heet water machines en onkruidbranders. Een onkruidborstelmachine verwijdert het onkruid met zes gevlochten draden van de oppervlakte. Met een heet water machine wordt de celstructuur van het onkruid verwijderd, waardoor de zaden niet kunnen ontkiemen. Een onkruidbrander verbrandt het onkruid.

2. Azijn gebruiken

onkruidbestrijding met azijn

Met een azijnmix kun je het onkruid helpen uitdrogen. Het is echter wel van belang dat je het proces meerdere malen herhaalt. Onkruid heeft namelijk erg lange wortels en het duurt even voordat deze uitgeroeid zijn.

3. Beperk graven en het bewerken van de tuin

beperk graven

Er is geen beter manier om onkruid tussen tegels en in de tuin te voorkomen dan door veelvuldig graven en het bewerken van de tuin te verminderen. Regelmatig telen brengt nieuwe onkruidzaden naar de oppervlakte, wat het onkruid juist kan vermeerderen.

4. Het is beter om te voorkomen dan te genezen

Dit geldt eigenlijk voor alles in het leven, maar ook voor onkruid: het is beter om onkruid te verwijderen dan om het weg te moeten halen. Veeg de tegels regelmatig, zorg dat het onkruid weinig ruimte heeft om te groeien en zorg dat het onkruid niet gevoed wordt. Haal de dode plantenresten en uitwerpselen daarom op!