Een voermengwagen biedt veel voordelen. Zo zorgen voerwagens voor gelijkmatig gemengde voedercomponenten, die op hun beurt weer bijdragen aan een betere voeding, betere voerefficiëntie, lagere kosten en een lagere verspilling.

Veel bedrijven in de agrarische sector weten echter niet waar ze op moeten letten bij het kopen van een voermengwagen. Dit blog gaat daar dieper op in en bespreekt alle belangrijke factoren, zodat je precies weet wat relevant is en wat niet.

Wat is het vermogen?

De eerste factor waar je rekening mee moet houden is het vermogen. Werk je met een apparaat met een laag vermogen? Dan kan dit tot gevolg hebben dat meerdere partijen tegelijkertijd worden gemixt, het hele proces wordt vertraagd en de kudde moet wachten. Vandaar dat kiezen van een voermengwagen met een hoog vermogen cruciaal is, zodat daarmee de efficiëntie van het proces kan worden bevorderd.

Hoe snel wordt het voer gemengd?

Dit is in lijn met de bovenstaande factor. Een snelle menging zorgt namelijk in samenwerking met een hoog vermogen voor een efficiënter verloop van het productieproces van mengvoeders.

Neem als voorbeeld de voermengwagens van het merk Siloking, die voorzien zijn van unieke trapsgewijze vijzels en daarmee voor een snellere menging zorgen. Werken met een voerwagen met dergelijke specificaties vereist daarnaast ook een minder hoog vermogen, omdat de machine moeiteloos de componenten mixt.

Worden de componenten grondig gemengd?

Ook dit punt is al deels besproken bij het bovenstaande; de componenten dienen grondig gemengd te worden. Hooi en stro dienen gesneden te worden en kuilvoer, mineralen en graan moeten worden opgenomen. Daarmee wordt namelijk een uniform voerrantsoen gecreëerd, zonder dat het voer te veel wordt bewerkt.

Wat is de levensduur van de machine?

Een goede voermengwagen heeft een lange levensduur. Neem als voorbeeld de machines met roestvrijstalen slijtstrippen, waarmee slijtage wordt voorkomen. Daarnaast heeft een wanddikte van 8 millimeter een twee tot drie keer langere levensduur dan materiaal van 5 millimeter. Zorg er daarom voor dat je geïnformeerd bent over de levensduur van een voermengwagen, voordat je hem aanschaft!